През 2022 Комисията за защита на конкуренцията е образувала общо 873

...
През 2022 Комисията за защита на конкуренцията е образувала общо 873
Коментари Харесай

КЗК се похвали с 873 проверки и че дисциплинирала предприятията

През 2022 Комисията за отбрана на конкуренцията е образувала общо 873 производства, като водещи са производствата по ЗОП-778, следвани от 85 производства по Закона за защита на конкуренцията.

Това стана ясно по време на съвещанието на комисията по икономическа политика в Народно събрание, където бе прегледан доклад на антимонополния орган за миналата година. През 2022 година са формирани 10 производства по Закона за концесиите.

Постановени са общо 1057 решения, с което се надвишава нормалния най-много от над 1000 акта, с които комисията годишно се произнася. Със 100 решения Комисия за защита на конкуренцията завършила производства, формирани по Закон за защита на конкуренцията, с 538- по Закон за обществените поръчки и с 12 по Закона за концесиите. С едно решение е признат организационен устав на комисията.

Комисия за защита на конкуренцията регистрира висока събираемост на своите вземания от имуществени наказания и санкции, наложени с нейни решения, влезнали в действие през годината. В резултат на това са събрани над 4 милиона лв., което е над 90% събираемост на вземанията за годината. По останалите незаплатени отговорности се чака резултат от формирани изпълнителни производства.

Комисия за защита на конкуренцията регистрира реализирана успеваемост на своите решения и оказан дисциплиниращ резултат върху държанието на предприятията. Докладът бе показан от Димитър Кюмюрджиев от Комисия за защита на конкуренцията. Той посочи, че Народно събрание към момента не е приел отчетите на комисията за 2020 и 2021. Така и не се стигнало до гласуването им в пленарна зала.

Фармация, енергетика и пазар на храни са основните браншове, които Комисия за защита на конкуренцията е следила с изключително внимание. Тук се включва  На топлофикационно сдружение във Варна е наложена имуществена глоба.

Комисията се е борила и с манипулиране на процедурите по възлагане на публичните поръчки, стана ясно от думите на Кюмюрджиев. Депутатите се поинтересуваха от цената на олиото. От Комисия за защита на конкуренцията обясниха, че не се борят с инфлацията и цените, както и с правата на потребителите. Все още обаче не е подготвен анализът има ли картел на пазара на олио. Докладът на Комисия за защита на конкуренцията бе признат от отрасловата комисия.
 Комисия за защита на конкуренцията откри картел за високите цени, изземва документи от офисите
Комисия за защита на конкуренцията откри картел за високите цени, изземва документи от офисите

Комисията за защита на конкуренцията прави проверки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР